Plaatsing door onze vakmensen

 

Onze ervaren plaatsingsteams werken ieder project af met oog voor detail, vakmanschap, veiligheid, netheid en respect voor de omgeving. Met 19 jaar kunstgras expertise kan je gerust op beide oren slapen. We kennen ons vak als geen ander en gaan voor elk project steeds tot het uiterste om een prachtig eindresultaat te bekomen! Loopt er überhaupt iets mis dan kan je altijd rekenen op onze uitmuntende dienst na verkoop.

 

Het vervangen van een bestaande gazon omvat in grote lijnen:

A) Afgraven en afvoeren van bestaande gazon.

B) Aanvoeren, egaliseren en aandrukken van een zandbedding (± 3cm).

C) Plaatsing van het kunstgras.

 

Op een vlakke bestaande ondergrond  (bijv. dak, terras, asfalt, betonnen vloer…) kan het kunstgras meestal rechtstreeks geplaatst worden en zijn de voorbereidende werken (A en B) niet van toepassing.

 

De aanlegkosten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de oppervlakte, locatie, bereikbaarheid en andere specifieke omstandigheden ter plaatse. Bezorg ons een schets met exacte afmetingen en enkele foto’s dan maken wij graag een persoonlijke offerte voor jou op.

 

Je kan desgewenst flink wat besparen door de voorbereidende werken (A en B) zelf of in eigen beheer uit te voeren.

 

    Zelf kunstgras plaatsen?

 

Grasslook kunstgras is 100% water doorlaatbaar en kan in principe op elke vlakke stabiele dragende ondergrond geplaatst worden. Afhankelijk van de ondergrond is er een andere aanpak nodig. Hieronder volgt een algemeen advies. Opgelet, deze houdt geen rekening met specifieke situaties of eventuele afwijkende omstandigheden.

 

    Plaatsing van kunstgras ter vervanging van een bestaande gazon

 

In de meeste gevallen bestaan de voorbereidingen om kunstgras te plaatsen ter vervanging van een bestaande gazon in grote lijnen uit volgende stappen:

Oude begroeiing/gazon verwijderen | egaliseren | ± 3cm  rivierzand aanbrengen en uitvlakken | inwateren, compacteren (met trilmachine of tuinwals) | zorgvuldig egaliseren (met rijlat) tot er een vlakke, stabiele dragende ondergrond overblijft.

 

De oude gazon verwijderen kan je met een graszodensnijder of manueel met een spade. Bij gebruik van een graszodensnijder (insnijdiepte instelbaar) blijft er een egale ondergrond over wat de volgende stap, het egaliseren van de overgebleven aardegrond, aanzienlijk vergemakkelijkt. Een graszodensnijder kan je huren bij een verhuurbedrijf.

Graszodensnijder

Na het grof egaliseren van de aardegrond breng je een zandbed aan van ± 3cm. De meeste soorten fijn rivierzand (korrelgrootte ± 0/3mm) zijn hiervoor geschikt. Indien het zand droog is moet het bevochtigd worden (inwateren) omdat het anders moeilijk te bewerken is.

De dikte van het zandbed hangt o.a. af van de waterdoorlaatbaarheid van de bestaande grond. Vermits het zandbed ook dienst doet als waterbuffer bij hevige regenval geldt hoe slechter de waterdoorlaatbaarheid van de bestaande ondergrond, hoe dikker het zandbed mag zijn. Optioneel kan er ook een drainage voorzien worden.

Graszodensnijder

Trilplaat

Trilplaat

Als alternatief voor rivierzand kan ook geel zand (ook bekend als zavelzand), lava of gestabiliseerd zand (een mengsel van zand en cement, beter bekend als stabilisé) gebruikt worden.

Voor stabilisé adviseren wij een verhouding van 100kg cement per 1m³ rijnzand en een dikte van ± 10cm. Stabilisé heeft als voordeel steeds dezelfde strakke uitstraling te behouden zonder verzakkingen achteraf (wel afhankelijk van de toestand van de ondergrond). Dit geeft een blijvende vlakke afwerking. Bijkomend voordeel is dat mollen hier ook niet door kunnen.

Nadelen t.o.v. een zandbed zijn de hogere investering. Stabilisé voelt ook harder aan wat het minder aangenaam maakt om op te spelen. Verder heeft stabilisé heeft ook een definitiever karakter, achteraf aanpassingen aanbrengen is moeilijker dan bij een zandbed. Een zandbed heeft ook een betere waterdoorlaatbaarheid dan stabilisé.

Het zand dient gecompacteerd te worden tot een stabiele laag wordt bekomen. Dit kan machinaal met een trilplaat of manueel met een tuinwals. Om een strak resultaat te krijgen gebruik je best een rijlat om de zandbedding af te werken.

Doosnede opbouw kunstgras

Om het kunstgras te verankeren plaats je om de ± 1m  langs de omtrek een kunststof verankeringspaaltje in de grond. Hierop kan achteraf het gras vastgeschroefd worden middels een inox schroef met rondel. De bovenkant van het paaltje moet op hetzelfde niveau zitten als de bovenkant van het zandbed. Andere mogelijkheden om te verankeren zijn verlijmen aan de ondergrond (op egaal vlakke ondergrond), verzwaren door gewicht op het kunstgras te plaatsen, zoals bloembakken (interessant voor terrassen) of het kunstgras inzanden met gedroogd gekalibreerd kwartszand.

Kunstgras verankeren met kunstof paaltjes

Het plaatsen van Grasslook kunstgras vertoont grote gelijkenissen met het plaatsen van vloerbekleding. Het kunstgras uitrollen, bijsnijden waar gewenst (Stanleymes) en indien nodig aan mekaar lijmen. Omdat de kunstgrasgarens heel de tijd geplet zijn op de rol is het gewenst om deze op te borstelen tegen de vezelrichting in. Dit kan machinaal (beste en snelste resultaat) of manueel met een harde kunststof bezem.

Tussen het kunstgras en de ondergrond adviseren wij bovendien om steeds een geotextiel te plaatsen met overlapping van ± 15cm. Dit kan voor of na het uitrollen van het kunstgras. Indien erna (zoals in de slideshow hierboven) heb je het voordeel dat het geotextiel niet meer verschuift tijdens het positioneren van het kunstgras.

Kunstgras borstelmachine

Kunstgras borstelmachine

Wij adviseren om vooraf een plan te maken van de tuin met de juiste afmetingen op schaal en daarop de kunstgraspanden uit te tekenen (standaardbreedte 4m). De kunstgrassprieten hebben een bepaalde vezelrichting (vleug), het is daarom ten sterkste aan te raden om alle graspanden in dezelfde richting te leggen. Bijkomend wordt het mooiste resultaat verkregen wanneer je de kunstgraspanden afrolt vanaf de plaats waarvan je meestal naar je gazon kijkt. Je kijkt dan tegen de vezelrichting in (dwars op de vezelrichting kijken geeft trouwens ook een mooi resultaat).

 

Plaatsings tips:

 

  • Bij installatie van meerdere graspanden naast elkaar steeds enkele mm afstand voorzien tussen de panden.
  • Probeer zoveel mogelijk op de rugzijde van het kunstgras te snijden met een haaks mes (tapijtmes).
  • Snij steeds ruim af om te anticiperen op eventuele krimp achteraf.

Bij installatie van verschillende graspanden naast elkaar moeten deze verlijmd worden. Leg t.h.v. de naden het kunstgras een 20cm terug. Rol de enkelzijdige kleefband uit en verwijder de plasticfolie. Leg nu voorzichtig het kunstgras terug en druk deze aan. Hierbij opletten dat er geen grassprieten mee op de lijmband blijven kleven. Na enkele uren is de hechting volledig.

Behalve de enkelzijdige kleefband kan er ook gewerkt worden met een PU 2 componenten lijm, lijmkit (te gebruiken in standaard lijmpistool) en tevens een dubbelzijdige kleefband. Onze specialisten geven je hier graag meer uitleg over.

 

   Plaatsing kunstgras op een harde ondergrond (beton, tegels, asfalt, hout etc.)

 

Geen specifieke voorbereidingen nodig, Grasslook kunstgras kan rechtstreeks op elke harde ondergrond geplaatst worden (beton, tegels, klinkers, asfalt, hout etc.). Kunstgras neemt evenwel de vorm aan van de ondergrond. Oneffenheden, glooiingen etc. in de bestaande ondergrond zullen meestal ook zichtbaar blijven in het kunstgras. Indien je een strak mooi resultaat beoogt is het belangrijk deze eerst weg te werken. Neem bij twijfel gerust even contact op.

Desgewenst kan eventueel gebruik gemaakt worden van Grasslook safety matten die oneffenheden in de ondergrond opvangen. Bijkomend verhogen deze het comfort gevoel, fungeren als valdemping, verbeteren de waterafvoer en vormen een extra bescherming voor uw dakbedekking (epdm, roofing etc.)

Kunstgras valdemping
Graszodensnijder
Trilplaat
Doosnede opbouw kunstgras
Kunstgras borstelmachine
Kunstgras valdemping
Graszodensnijder
Trilplaat
Doosnede opbouw kunstgras
Kunstgras borstelmachine
Kunstgras valdemping
Graszodensnijder
Trilplaat
Doosnede opbouw kunstgras
Kunstgras borstelmachine
Kunstgras valdemping
Graszodensnijder
Trilplaat
Doosnede opbouw kunstgras
Kunstgras borstelmachine
Kunstgras valdemping
Graszodensnijder
Trilplaat
Doosnede opbouw kunstgras
Kunstgras borstelmachine
Kunstgras valdemping
Graszodensnijder
Trilplaat
Doosnede opbouw kunstgras
Kunstgras borstelmachine
Kunstgras valdemping